Gezonde voeding voor onderweg

Stel je voor, je bent fanatiek bezig met je gezondheid en wilt misschien zelfs afvallen. Als je de hele dag onderweg bent en veel in de auto zit kan dit lastig zijn. Voedsel bij tankstations staat over het algemeen niet bekend als gezond. Om je te helpen goede keuzes te maken bieden wij hier een aantal tips om goed voorbereid van huis weg te gaan.

Tip 1 Koop een koelbox
Door gezonde voedingsmiddelen mee te nemen in een (kleine) koelbox blijven ze veel langer lekker waardoor je minder snel de drang hebt om toch iets te kopen omdat jouw eigen eten er niet zo aantrekkelijk uitziet.

 
Tip 2 lunch
Voor de lunch kun je natuurlijk prima volkorenbrood meenemen met mager beleg. Maar voor de afwisseling kan je bijvoorbeeld ook eens kiezen voor een lunchsalade. Maak deze voor je weg gaat of zelfs de avond van tevoren alvast klaar. Als je de dressing nog niet door de salade mengt maar apart meeneemt blijft de sla langer goed. Een voorbeeld van een lekkere en voedzame maaltijdsalade:

·        75 g gemengde salade
·        ½  avocado
·        ½  mango of perzik
·        75 g gerookte kip
·        handje cashewnoten
·        sap van een halve citroen
·        zout en peper

Een andere optie is een bakje magere kwark meenemen, doe hier havermout, noten en wat fruit door en je hebt een super makkelijke lunch, dit  kan bijvoorbeeld ook als ontbijt dienen als je voor vertrek geen tijd hebt gehad om te eten.

Tip 3 Snackgroenten
Neem groenten mee om te snacken, als je deze thuis alvast klaar maakt en in een bakje meeneemt is dit een makkelijk en snel tussendoortje voor onderweg. Wissel af, zo krijg je extra gezonde voedingsstoffen binnen. Voorbeelden van groenten die je mee kunt nemen zijn: cherrytomaatjes, radijsjes, plakjes komkommer, bleekselderij, reepjes paprika of worteltjes. Wees creatief en zorg dat deze producten iedere week op jouw boodschappenlijstje staan.

Tip 4 Drinken!
Zorg dat je genoeg water meeneemt voor onderweg, zeker in de auto kan je snel dorst krijgen. Als je voor frisdrank of vruchtensap kiest krijg je ongemerkt veel suiker en dus calorieën binnen waar je niets aan hebt. Voor de afwisseling kan je natuurlijk ook een thermosfles thee meenemen of bijvoorbeeld wat citroensap aan je water toevoegen. Wil je toch graag vruchtensap drinken, leng dit dat aan met water dat scheelt weer in suiker en calorieën.

Tip 5 Trek.. 
Soms duurt een dag iets langer dan gepland, je hebt al je gezonde eten uit de koelbox al op maar krijgt toch trek. Je kunt standaard een aantal voedingsmiddelen meenemen die je als je er niet aan toe komt gewoon weer voor de volgende dag kunt gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn: Ongebrande ongezouten noten en zaden, appel en mandarijnen.

Tip 6 In nood tankstation
Als je dan toch iets bij het tankstation moet halen zijn er natuurlijk veel ongezonde keuzes maar probeer dan voor een betere keuze te gaan. Veel tankstations hebben een hoekje waar je vers belegde broodje kunt halen. Zorg hierbij dat je voor bruin broodje kiest, als beleg zijn kip of vis de beste keuzes. Vraag wel of ze de saus weg kunnen laten en de boter niet te dik smeren. Gelukkig is er tegenwoordig steeds vaker fruit te verkrijgen bij tankstations.

Helaas hebben ze deze producten niet bij elk tankstation, dan blijft er niet echt een gezonde keuze over, maar producten die dan toch de voorkeur hebben zijn; ontbijtkoek, mueslireep, liga evergreen, sultana, kant-en-klaar broodjes, biscuitjes.

Verder zijn er altijd wel flesjes water of pakjes melk te verkrijgen, dit is natuurlijk wel een goede keuze.

Bereid je goed voor, dan eet je het lekkerst en gezondst!